Το 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου με σκοπό να στηρίξουν και να προωθήσουν το θεσμό του διαγωνισμού πειραματικών δραστηριοτήτων EUSO (http://panekfe.gr/euso/info), διοργανώνουν εκδήλωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον Τοπικό Διαγωνισμό Ν. Ηρακλείου EUSO 2017 που έγινε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης την Τρίτη 6-12-2016, ώρα 17.00 - 18.30. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

17:00-17:30: Ομιλία με τίτλο «Η μελέτη του γενετικού υλικού αποκαλύπτει την εξελικτική ιστορία των οργανισμών» από τον Δρ. Παναγιώτη Δ. Κασαπίδη, Βιολόγος Ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

17:30-18:00: «Παρουσίαση του τοπικού διαγωνισμού EUSO 2017», Υπεύθυνοι και συνεργάτες 1ου και 2ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου.

18:00-18:30: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων και βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον Τοπικό Διαγωνισμό Ν. Ηρακλείου EUSO 2017

Στην κεντρική ομιλία, ο Δρ. Παναγιώτης Κασαπίδης που ο τομέας ειδίκευσής του είναι η γενετική πληθυσμών και η εξέλιξη, θα μας αναλύσει πως από τον Δαρβίνο που ήταν ο πρώτος που παρουσίασε μια συνεκτική θεωρία για την εξέλιξη των ειδών, στηριζόμενος κυρίως στη μορφολογία των οργανισμών και τα απολιθώματα μέσω της τεχνολογικής προόδου των τελευταίων δεκαετιών στη μοριακή βιολογία μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να κατανοήσουμε σε βάθος τις εξελικτικές διεργασίες και να μελετήσουμε με λεπτομέρεια την εξελικτική ιστορία των οργανισμών, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσω των μεταλλάξεων στο γενετικό τους υλικό. Επίσης θα μας παρουσιάσει σύγχρονες εξελικτικές μελέτες που μας δίνουν απαντήσεις σε θέματα όπως η προέλευση του ιού HIV που προκαλεί AIDS, η εξελικτική ιστορία των ανθρώπινων πληθυσμών, η επίδραση των παγετώνων και των γεωλογικών μεταβολών στην εξελικτική ιστορία και τη γεωγραφική εξάπλωση των ειδών. Τέλος, θα μας εκθέσει πως αυτή η θέαση του εξελικτικού παρελθόντος προσφέρει πολύτιμη γνώση και ερμηνευτικά εργαλεία για να διαβλέψουμε το μέλλον των έμβιων οργανισμών στον πλανήτη Γη.

 

Φωτογραφίες από το διαγωνισμό πειραματικών δραστηριοτήτων EUSO 2017 υπάρχουν στη διεύθυνση https://goo.gl/photos/z3FFrWHp8eH9idrN8 και βίντεο στη διεύθυνση https://youtu.be/lzaakCsChIk. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες του 1ου ΕΚΦΕ (http://1ekfe.ira.sch.gr/) και 2ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου (http://2ekfe.ira.sch.gr/).

Η Υπεύθυνη του 1ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

 

Ελευθερία Φανουράκη

Ο Υπεύθυνος του 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

 

Βασίλειος Γαργανουράκης

Συνημμένα αρχεία: