Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή τις αποφάσεις Φ22.1/13542/17-09-2012 της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ηράκλειου και 106554/Γ7/14-09-2012 του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. θα θέλαμε να σας κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

 1. Η νέα απόφαση για την επιλογή και τις αρμοδιότητες του Υπευθύνου Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών (ΥΣΕΦΕ) έχει τις παρακάτω αλλαγές σε σχέση με την περσινή:
  • Έχουμε ένα ΥΣΕΦΕ ανά σχολείο και όχι ανά εργαστήριο.
  • Ο Υπ/ντης του σχολείου δεν μπορεί να είναι και ΥΣΕΦΕ.
  • Υπάρχει αλλαγή των κριτηρίων και της μοριοδότησης τους.
  • Οι ΥΣΕΦΕ δεν απαλλάσσονται από τις εξωδιδακτικές εργασίες.
  • ΥΣΕΦΕ μπορούν να γίνουν και Φυσικοί Ραδιοηλεκτρολόγοι (ΠΕ12.10) και Χημικοί Μηχανικοί (ΠΕ12.08) που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες.

  Επίσης θεωρούμε ως σημαντικότερο στοιχείο της απόφασης τη διατήρηση της μείωσης ωραρίου (3 ωρών) για τον ΥΣΕΦΕ σε εποχές που ασκούνται ιδιαίτερα μεγάλες πιέσεις προς την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Γι' αυτό το λόγο καλούμε όλους τους εμπλεκομένους (Δ/ντες σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Φ.Ε.) να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή επιλογή του ΥΣΕΦΕ και να υποστηρίξουν τη λειτουργία του Σχολικού Εργαστηρίου Φ.Ε. με στόχο τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για κάθε σχολική μονάδα.

 2. Η Διευθέτηση Ωραρίου των Καθηγητών Κλάδου ΠΕ04, ΠΕ12.10, ΠΕ12.08 και όσων διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες σε Σχολεία Δ.Ε. θα είναι κοινή για όλα τα σχολεία του νομού. Οι λόγοι είναι:
  • Οι συνεργάτες στα ΕΚΦΕ θα είναι το πιθανότερο μερικώς αποσπασμένοι και για συγκεκριμένες μέρες.
  • Αν και τα ΕΚΦΕ Ηρακλείου θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε απομακρυσμένα σχολεία (π.χ. περιοχή Μεσσαράς), αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία αυτά έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας την πόλη του Ηρακλείου και θα μπορούν (με τη βοήθεια της διευθέτησης ωραρίου) να παρακολουθούν τις συναντήσεις στις εγκαταστάσεις των ΕΚΦΕ.

  Η απόφαση κάνει αναφορά για διευθέτηση ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών που διδάσκουν Φ.Ε. στα σχολεία Δ/θμιας. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η συνθήκη είναι πολύ δεσμευτική για τους συντάκτες του ωρολογίου προγράμματος αλλά θα επιθυμούσαμε όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι από κάθε σχολείο (και ιδιαίτερα ο ΥΣΕΦΕ) να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των συναντήσεων των ΕΚΦΕ.

 3. Τέλος σας κοινοποιούμε κάποιες από τις δραστηριότητες της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ):
  • Η ΠΑΝΕΚΦΕ αναμένει τα αναλυτικά προγράμματα της Χημείας και Φυσικής Β Λυκείου για να καταθέσει την πρόταση της σχετικά με τις υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις. Για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης συνέβαλλαν αρκετά από τα ΕΚΦΕ πανελληνίως.
  • Το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ θα επιδιώξει στο άμεσο μέλλον από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. την έγκριση για την ανάρτηση κάποιων εργαστηριακών ασκήσεων-δραστηριοτήτων (εκτός των υποχρεωτικών) στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Σχολείου, ως προϊόν του πλούσιου υλικού που έχει παραχθεί από τα ΕΚΦΕ τα τελευταία χρόνια.

Η Υπεύθυνη του 1ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

 

Ελευθερία Φανουράκη

Ο Υπεύθυνος του 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

 

Βασίλειος Γαργανουράκης

Συνημμένα αρχεία:

Επικοινωνία

2ο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ηρακλείου
Υπεύθυνη: Ειρήνη Δερμιτζάκη (Φυσικός, MSc)
Διεύθυνση: Μάχης Κρήτης 52, 71303, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ: 2810370508
Fax: 2810372817
Email: 2oekfe@sch.gr
Web: http://2ekfe.ira.sch.gr

Δείτε περισσότερα...

Συνδεθείτε με το 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου

Νέα από ΒήμαScience

Δεν βρέθηκε ροή.

ESA Education

euso logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία.
Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

ippog_logo.jpgΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό.
Δείτε περισσότερα...

CERN Education

euso logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία.
Δείτε περισσότερα...

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com