Με αφορμή το Νόμπελ Φυσικής 2015 (http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=743608) και την έγκριση για ζωντανή σύνδεση με το Ice Cube South Pole Neutrino Observatory, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο νετρίνων του κόσμου που βρίσκεται στον Νότιο Πόλο (https://icecube.wisc.edu/), και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Inspiring Science Education, το 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου σε συνεργασία με το 13ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο σωματίδιο νετρίνο με τίτλο

«Κυνηγώντας το σωματίδιο φάντασμα»

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές Λυκείου αλλά και το ευρύ κοινό με ενδιαφέρον στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και θα γίνει στο αμφιθέατρο του 13 Γενικού Λυκείου Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 52, 71303, Ηράκλειο Κρήτης, Σχολικό Συγκρότημα Τάλως) τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, ώρα 15:30 ? 18:00. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

15:30 - 16:00: Ομιλία «Κυνηγώντας το σωματίδιο φάντασμα», Σοφοκλής Σωτηρίου, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης, Ελληνογερμανική Αγωγή

16:00 - 16:15: Ομιλία «Τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για τα Νετρίνα» Σωτήρης Λουκάτος, Deputy Director APC - Astroparticles and Cosmology, University Paris 7 Denis Diderot, Paris (Ζωντανή σύνδεση με Παρίσι μέσω skype)

16:15 - 16:30: Ομιλία «Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον επιστημονικό σταθμό Amundsen - Scott», Βασίλης Γαργανουράκης, Υπεύθυνος 2ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου

16:30 - 16:45: Διάλειμμα και προετοιμασία για σύνδεση

16:45 - 17:45: Σύνδεση με το τηλεσκόπιο νετρίνων IceCube στον Νότιο Πόλο

17:45 - 18:00: Συζήτηση με το κοινό

Στα πλαίσια τις ζωντανής σύνδεσης με το τηλεσκόπιο νετρίνων Ice Cube, οι συμμετέχοντες θα μάθουν από ερευνητές και εργαζόμενους πως είναι να ζεις και να εργάζεσαι σε ένα από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη μας. Επιπλέον θα μάθουν τι κάνουν οι άνθρωποι στο Νότιο Πόλο για να μετατρέψουν τον πάγο στο μεγαλύτερο και πιο παράξενο τηλεσκόπιο στον κόσμο. Θα γνωρίσουν το ευρύ φάσμα ειδικοτήτων - μάγειρες, πιλότοι, τεχνικοί και άλλοι- που είναι απαραίτητες για να διατηρείται σε λειτουργία ο επιστημονικός σταθμός Amundsen -Scott στον Νότιο Πόλο. Τέλος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν τις δικές τους ερωτήσεις στους εργαζόμενους του σταθμού που θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης.

Η επικοινωνία με το τηλεσκόπιο νετρίνων IceCube θα γίνει εξ? ολοκλήρου στα αγγλικά οπότε είναι απαραίτητη η καλή κατανόηση της αγγλικής γλώσσας από τους συμμετέχοντες. Για να δοθεί η ευκαιρία σε πολλά σχολεία να συμμετέχουν, προτείνεται κάθε σχολείο να συμμετέχει με μία ομάδα έως 15 μαθητές. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από σχολεία ανεξάρτητα σε ποιο ΕΚΦΕ ανήκουν

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με τους μαθητές τους, να συμπληρώσουν την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα μέχρι την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 στις 12 το μεσημέρι.

https://goo.gl/V9cM23

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Υπεύθυνο του 2ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου στο 6944530019.

 

Ο Υπεύθυνος του 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

  

Βασίλης Γαργανουράκης

Συνημμένα αρχεία:

Επικοινωνία

2ο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ηρακλείου
Υπεύθυνη: Ειρήνη Δερμιτζάκη (Φυσικός, MSc)
Διεύθυνση: Μάχης Κρήτης 52, 71303, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ: 2810370508
Fax: 2810372817
Email: 2oekfe@sch.gr
Web: http://2ekfe.ira.sch.gr

Δείτε περισσότερα...

Συνδεθείτε με το 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου

Νέα από ΒήμαScience

Δεν βρέθηκε ροή.

ESA Education

euso logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία.
Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

ippog_logo.jpgΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό.
Δείτε περισσότερα...

CERN Education

euso logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία.
Δείτε περισσότερα...

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com