×

Σφάλμα

[sigplus] Κρίσιμο σφάλμα: Ο φάκελος εικόνων 2012-scicafe υποτίθεται πως είναι μια σχετική διαδρομή προς τον βασικό φάκελο εικόνων όπως έχει οριστεί στον πίνακα διαχείρισης.

[sigplus] Κρίσιμο σφάλμα: Ο φάκελος εικόνων 2012-scicafe υποτίθεται πως είναι μια σχετική διαδρομή προς τον βασικό φάκελο εικόνων όπως έχει οριστεί στον πίνακα διαχείρισης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνιθίζουν να πηγαίνουν στο θέατρο ή στον κινηματογράφο και είναι φυσιολογικό να μιλούν για το τελευταίο βιβλίο που διάβασαν. Η λογοτεχνία και η τέχνη είναι στις καθημερινές συζητήσεις. Τι γίνεται όμως με την επιστήμη;

Το Καφενείο της Επιστήμης (Science Cafe)

scicafe-logo

Το Καφενείο της Επιστήμης στοχεύει στην εισαγωγή της επιστήμης σε πολιτιστικό επίπεδο. Τα Καφενεία της Επιστήμης είναι δημόσιες εκδηλώσεις, όπου οι άνθρωποι συζητούν για την επιστήμη σε μια καφετέρια ή σε μία ταβέρνα. Μάθετε περισσότερα εδώ: http://scicafe.eu/

Το Μαθητικό Καφενείο της Επιστήμης (Junior Science Cafe)

Το Μαθητικό Καφενείο της Επιστήμης είναι ένα Καφενείο της Επιστήμης που διοργανώνεται από μαθητές ή φοιτητές, καθιστώντας τους πρωταγωνιστές σε κάθε βήμα της προετοιμασίας και υλοποίησης της εκδήλωσης.

Πως δουλεύει ένα Μαθητικό Καφενείο της Επιστήμης;

{gallery}2012-scicafe{/gallery}

1. Επιλογή του θέματος

Πρώτον, οι μαθητές πρέπει να επιλέξουν ένα κύριο επιστημονικό θέμα, ξεκινώντας από τα ενδιαφέροντα τους. Οι μαθητές αποφασίζουν ποιές είναι οι ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τα πιθανά υπο-θέματα που αξίζει να αναπτυχθούν ιδιαίτερα. Σε αυτό το στάδιο, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στο θέμα που έχει επιλεγεί.

2. Επιλογή των επιστημόνων

Στη συνέχεια οι μαθητές ψάχνουν για τους επιστήμονες που θα καλέσουν: οι μαθητές οδηγούνται στην ανάγνωση και αξιολόγηση ενός επιστημονικού βιογραφικού.

3. Προετοιμασία της συνάντησης με τους επιστήμονες

Μετά τον εντοπισμό των δύο ερευνητών, οι μαθητές οργανώνουν μια συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να συζητήσουν το πρόγραμμα της συνάντησης.

4. Συνάντηση με τους επιστήμονες

Πριν και μετά τη συνάντηση, οι μαθητές εμβαθύνουν στο θέμα του καφενείου της επιστήμης.

5. Προετοιμασία του προγραμματισμού του Καφενείου της Επιστήμης

Η ομάδα επιλέγει τελικά κείμενα ή αποσπάσματα ταινιών που σχετίζονται με κάποιο τρόπο με το θέμα. Στη συνέχεια, εργάζονται πάνω στα οικονομικά, τα τεχνικά μέσα (μικρόφωνα, κλπ.), τρόφιμα και ποτά της συνάντησης.

6. Αναγνώσεις, βίντεο, τελική οργάνωση

Σε αυτή την τελευταία φάση οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες η κάθεμία με το δικό της ρόλο. Μερικοί από αυτούς τους ρόλους σχετίζονται με την τεκμηρίωση: οι μαθητές συλλέγουν όλες τις πηγές σε έναν ιστοχώρο, τραβούν φωτογραφίες, βίντεο και ηχογραφήσεις της εκδήλωσης.

7. Τελική εκδήλωση

Κατα την τελική εκδήλωση οι δύο επιστήμονες συναντώνται με το μαθητικό κοινό και η συζήτηση συντονίζεται από ένα μαθητή.

Μάθετε περισσότερα:

Δείτε τις εντυπώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών
για το Μαθητικό Καφενείο της Επιστήμης

SciCafe Conference 2012

Στο Πάνορμο του Ρεθύμνου έγινε φέτος το ετήσιο συνέδριο SciCafe Conference 2012 όπου παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες πρακτικές Μαθητικών Καφενείων της Επιστήμης κυρίως από την Ιταλία. Μόλις τα σχετικά βίντεο είναι διαθέσιμα θα αναρτηθούν σε αυτή την ιστοσελίδα.

Επικοινωνία

2ο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ηρακλείου
Υπεύθυνη: Ειρήνη Δερμιτζάκη (Φυσικός, MSc)
Διεύθυνση: Μάχης Κρήτης 52, 71303, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ: 2810370508
Fax: 2810372817
Email: 2oekfe@sch.gr
Web: http://2ekfe.ira.sch.gr

Δείτε περισσότερα...

Συνδεθείτε με το 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου

Νέα από ΒήμαScience

Δεν βρέθηκε ροή.

ESA Education

euso logoΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) παράγει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή των εννοιών της διαστημικής τεχνολογίας στα σχολεία.
Δείτε περισσότερα...

Science on Stage

ippog_logo.jpgΟι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών στο ευρύ κοινό.
Δείτε περισσότερα...

CERN Education

euso logoΟ δικτυακός τόπος του CERN education προσφέρει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία.
Δείτε περισσότερα...

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com