Η νέα περιοδική έκθεση
«Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και εκθεμάτων, αναλαμβάνει στις δύσκολες εποχές που διανύουμε ένα μοναδικό εγχείρημα. Φιλοξενεί από τις 5 Μαρτίου 2012 μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα έκθεση με τίτλο «Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη».
Η έκθεση αυτή που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης? Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η εταιρία Grupo Cultural SRL της Αργεντινής, θα φιλοξενηθεί στους χώρους του ΜΦΙΚ, στο Ηράκλειο (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, Παραλιακή ζώνη Ηρακλείου, τηλ. 2810?393630 και 2810?282740) σε έκταση πάνω από 800m². Η έκθεση θα παραμείνει στο Ηράκλειο από το Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2012, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζεται η μεταφορά της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Το τμήμα της Παταγονίας που ανήκει στην Αργεντινή, έχει αποδειχθεί ως «η γη της επαγγελίας» για τους επιστήμονες, τους παλαιοντολόγους και τους εραστές εκείνων των γιγάντων οι οποίοι κυριάρχησαν απόλυτα στον πλανήτη μας για μια περίοδο μεγαλύτερη από 180 εκατομμύρια χρόνια. Οι δεινόσαυροι που έχουν βρεθεί στην Αργεντινή ανήκουν στα παλαιότερα γνωστά είδη και γενικά εμφανίζουν πιο ακραία μορφολογικά χαρακτηριστικά από τους περισσότερο γνωστούς βορειοαμερικάνους συγγενείς τους. Στη σημερινή επικράτεια της Αργεντινής, έχουν αναγνωριστεί περισσότερα από 50 είδη δεινοσαύρων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών ειδών που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι γίγαντες αυτοί της Αργεντινής, στα πλαίσια της περιοδείας τους στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, έρχονται για να συναρπάσουν το κοινό και τους επισκέπτες της Κρήτης. 25 δεινόσαυροι ποικίλων διαστάσεων, από τους πιο μικροσκοπικούς έως τους γιγάντιους, από τους παλαιότερους έως τους νεότερους, πτηνά του Κρητιδικού που δε μπορούσαν να πετάξουν όπως και δεινόσαυροι που θα μάθαιναν να πετούν, εκτίθενται με τη μορφή πλήρων σκελετών αλλά και φυσικών αναπαραστάσεων. Ο επισκέπτης, βλέποντας τις σκληρές γραμμές των σκελετών αντιλαμβάνεται το μέγεθος αυτών των γιγάντων, ενώ οι φυσικές αναπαραστάσεις αποδίδουν δραματικά τη δύναμη και το σφρίγος των ζώων αυτών.
Πιο συγκεκριμένα η έκθεση περιλαμβάνει:
- έξι μεγαλόσωμους δεινόσαυρους, ανάμεσα τους τον Giganotosaurus carolinii (εξάδελφο του T. REX), που είναι ο μεγαλύτερος χερσαίος σαρκοφάγος δεινόσαυρος που βρέθηκε ποτέ, τον πελώριο φυτοφάγο δεινόσαυρο Rebbachisaurus tessonei, με τον πληρέστερο σκελετό, που ξεπερνούσε σε μήκος τα 18 μέτρα, τον κερασφόρο δεινόσαυρο Carnotaurus sastrei, καθώς και το Megaraptor namunhuaiquii με το τεράστιο νύχι, αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά παλαιοντολογικά ευρήματα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
- μερικούς από τους πιο μικροσκοπικούς, με διαστάσεις σκύλου και «χαριτωμένους», φυτοφάγους δεινόσαυρους, όπως τον Gasparinisaura cincosaltensis
- 9 φυσικές αναπαραστάσεις δεινοσαύρων ? την πληρέστερη φωλιά του «Σαυροποντικού» Mussaurus patagonicus ? πρώιμα πτηνά, ιχνοαπολιθώματα και ιχθυόσαυρους
- 3?D αναπαραστάσεις
- 12 σταθμούς με διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Ειδικά για τις σχολικές μονάδες έχουν ήδη σχεδιαστεί εκπαιδευτικές περιηγήσεις που εστιάζονται στην προέλευση και εξέλιξη των δεινοσαύρων, την κυριαρχία τους για περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια καθώς και τις θεωρίες για την εξαφάνιση ή τη μετεξέλιξή τους. Παράλληλα διάφορες δραστηριότητες θα υλοποιούνται στους 12 διαδραστικούς εκπαιδευτικούς σταθμούς της έκθεσης.
Η έκθεση λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, πρωί και απόγευμα.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 ? 20:00 και Σάββατο ? Κυριακή 10:00 ? 21:00
Όλοι οι χώροι είναι πλήρως προσβάσιμοι και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Πληροφορίες για τη λειτουργία της έκθεσης και για κρατήσεις μπορούν να δοθούν από το τηλεφωνικό κέντρο του Μουσείου (2810 282740, 2810 393630), αλλά και από την ιστοσελίδα www.dinosincrete.gr.